Składniki:
- 2-3 filety z ryby (panga, mintaj, morszczuk itp.)
- 25 dkg kurek
- 15 dkg pikantnego sera żółtego
- 2 cebule
- masło
- śmietana 30%
- pieprz, sól
- pietruszka
Sposób przyrządzenia:
Kurki myjemy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem na części masła. Przyprawiamy sos do smaku. Filety (zamrożone – przynajmniej częściowo odmrażamy, bo woda z zamrożonej ryby psuje efekt) osuszamy i przyprawiamy, odstawiamy na 15 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy filety. Na wierzch kładziemy kurki podsmażone wcześniej z cebulką. Całość posypujemy obficie serem żółtym i pietruszką. Zapiekamy w 150-180 st. przez 15-20 minut – aż ser się zapiecze. Podajemy z ryżem lub frytkami i sałatką z białej kapusty.