Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ośmiornice duszone w winie z pomidorami

Składniki:

    • 5 dkg małych ośmiornic
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 szklanka piure z pomidorów
    • 1 szklanka białego wina
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
    • 1 łyżeczka płatków chili
    • 2 łyżki kaparów – opcjonalnie
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Ośmiornice rozmrozić. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać ośmiornice, gotować 2 minuty, odcedzić. Obgotowaną ośmiornice podzielić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojone ośmiornice, smażyć 3 minuty, dodać posiekany czosnek i mieszając smażyć kolejne 2 minuty. Dodać wino, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, dodać pomidory, chili, cukier, połowę koperku i natki pietruszki oraz ewentualnie kapary, dusić 30 minut lub do czasu aż mięso ośmiornicy będzie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, dodać resztę koperku i natki pietruszki. Podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *