Ośmiornice duszone w winie z pomidorami

31136
com_content.article
(Oddano 128 głosów z średnią 4.64 z 5)
Ośmiornice duszone w winie z pomidorami4.64 out of 5 based on 128 voters.


Składniki:


    • 5 dkg małych ośmiornic
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 szklanka piure z pomidorów
    • 1 szklanka białego wina
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
    • 1 łyżeczka płatków chili
    • 2 łyżki kaparów – opcjonalnie
    • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    Ośmiornice rozmrozić. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać ośmiornice, gotować 2 minuty, odcedzić. Obgotowaną ośmiornice podzielić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojone ośmiornice, smażyć 3 minuty, dodać posiekany czosnek i mieszając smażyć kolejne 2 minuty. Dodać wino, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, dodać pomidory, chili, cukier, połowę koperku i natki pietruszki oraz ewentualnie kapary, dusić 30 minut lub do czasu aż mięso ośmiornicy będzie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, dodać resztę koperku i natki pietruszki. Podawać z białym pieczywem.

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi