Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ostra zupa pomidorowa

Składniki:

    •    5 ziemniaków
    •    5 pomarańczowych papryk
    •    2 marchewki
    •    3 średnie cebule
    •    4 łodygi selera naciowego
    •    wydrążony miąższ z 3 cukinii
    •    ½  szklanki oliwy z oliwek
    •    szczypta gałki muszkatołowej
    •    sól, pieprz do smaku
    •    5 listków szałwii

     

    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wlać ½ szklanki oliwy i dusić na wolnym ogniu. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i drobniutko posiekać, dodać do warzyw i jeszcze smażyć około 5-10 minut. Wlać bulion, wrzucić miąższ z cukinii i pod przykrycie gotować jeszcze25 minut. Wystudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito, doprawić do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podawać zaraz po przyrządzeniu, udekorować listkami szałwii.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *