Składniki:
- 5 ziemniaków
- 5 pomarańczowych papryk
- 2 marchewki
- 3 średnie cebule
- 4 łodygi selera naciowego
- wydrążony miąższ z 3 cukinii
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 5 listków szałwii
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wlać ½ szklanki oliwy i dusić na wolnym ogniu. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i drobniutko posiekać, dodać do warzyw i jeszcze smażyć około 5-10 minut. Wlać bulion, wrzucić miąższ z cukinii i pod przykrycie gotować jeszcze25 minut. Wystudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito, doprawić do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podawać zaraz po przyrządzeniu, udekorować listkami szałwii.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna