Składniki:
- • 5 ziemniaków
• 5 pomarańczowych papryk
• 2 marchewki
• 3 średnie cebule
• 4 łodygi selera naciowego
• wydrążony miąższ z 3 cukinii
• ½ szklanki oliwy z oliwek
• szczypta gałki muszkatołowej
• sól, pieprz do smaku
• 5 listków szałwii
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wlać ½ szklanki oliwy i dusić na wolnym ogniu. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i drobniutko posiekać, dodać do warzyw i jeszcze smażyć około 5-10 minut. Wlać bulion, wrzucić miąższ z cukinii i pod przykrycie gotować jeszcze25 minut. Wystudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito, doprawić do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podawać zaraz po przyrządzeniu, udekorować listkami szałwii.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna