Składniki:
- • 25 dkg wędzonego boczku
• lisic laurowy
• ziele angielskie
• kilka ziaren pieprzu
• 2 średnie cebule
• 1 marchewka
• 3-4 ząbki czosnku
• ½ litra kwasu żytniego
• ½ szklanki śmietany 18%
• sól, pieprz do smaku
• ½ słoiczka chrzanu
• szczypta majeranku
Sposób przyrządzenia:
Boczek zagotować w 2 litrach wody, dodać przyprawy, cebulę, obraną umytą marchewkę i gotować około 45 minut. Wyjąć boczek, warzywa i przyprawy. Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Do wywaru dodać zakwas, posiekany czosnek, boczek i majeranek. Przyprawić solą, pieprzem i chrzanem, gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna