Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ostra zupa czosnkowa

 

Składniki:

  • 3-4 główki czosnku
  • 1 serek oscypek
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pęczek  zielonej pietruszki
  • 2-3 łyżeczki tymianku
  • 4 listki laurowe
  • 5-6  ziaren pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy 1 ½ litra wody. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy, dodajemy tymianek, liście laurowe , pieprz sól do smaku i zagotowujemy. Odcedzamy i  przecieramy przez sitko. Wlewamy z powrotem do garnka. W miseczce mieszamy jogurt i mąkę, dolewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i wlewamy do zupy, podgrzewając mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tarty na tarce na grubych oczkach ser oscypek, Jak jest potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze smakuje ze świeżym białym pieczywem, posiekanym zielonym koperkiem i zieloną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *