Składniki:
- 3 szklanki soczewicy czerwonej
- 20 dkg wędzonego boczku
- 3 duże ziemniaki
- 1 puszeczka koncentratu pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- szczypta majeranku
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obieramy, kroimy w paseczki. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę i boczek, kiedy cebula będzie szklista dodajemy wypłukaną soczewicę, pomidory, i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dusimy kilka minut cały czas mieszając. Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy, dodajemy składniki z patelni, ziele angielskie, liść laurowy i obrane pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy, aż wszystkie składniki zupy będą miękkie. Na końcu dodajemy szczyptę majeranku. Dobrze smakuje z białym pieczywem. Dla podostrzenia smaku można zetrzeć odrobinę sera feta lub oscypka.