Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z soczewicy z boczkiem i ziemniakami

 

Składniki:

  • 3 szklanki soczewicy czerwonej
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 puszeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta majeranku
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • oliwa

 

 

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obieramy, kroimy w paseczki. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę i boczek, kiedy cebula będzie szklista dodajemy  wypłukaną soczewicę, pomidory, i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dusimy kilka minut cały czas mieszając. Do garnka wlewamy wodę  zagotowujemy, dodajemy składniki z patelni, ziele angielskie, liść laurowy  i obrane pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy, aż wszystkie składniki zupy będą miękkie. Na końcu dodajemy szczyptę majeranku. Dobrze smakuje z białym pieczywem. Dla podostrzenia smaku można zetrzeć odrobinę  sera feta lub oscypka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *