Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Omlet z plasterkami bananów

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki maki pszennej
  • łyżka margaryny

 

Sposób wykonania:

  1. Banany obrać i pokroić w plasterki a obraną pomarańczę w półplasterki po czym wrzucić całość na patelnie z rozgrzaną margaryną, podsmażyć i wsypać cukier, pozostawić na ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje.
    W między czasie żółtka oddzielić od białek i żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem a z białek ubić pianę, którą stopniowo dodawać do żółtek na przemian z mąką cały czas mieszając.
    Następnie na patelni rozgrzać masło i wlać na nią jajeczną masę, przykryć i usmażyć omlet.
    Gotowy omlet zesunąć na talerz i ułożyć na nim owoce.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *