• Okoń/Karaś (o wadze około 1-2kg)
  • 4 dag mąki
  • 6 dag tłuszczu roślinnego
  • Tarty chrzan
  • Natka pietruszki
  • Cytryna lub sok z cytryna
  • Sól

Przygotowanie:
W przypadku okonia najpierw rybę wypatroszyć, odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem, oskrobać BARDZO ostrym nożem (świetnie też do tego nadaje się tarka). W przypadku karasia wypatroszyć, odciąć głowę i ogon. Rybę posolić i obtoczyć w mące, rozgrzać tłuszcz na patelni (wariant surwiwal: menażce) do około 200-250 stopni. Wrzucić rybę na patelnię (wariant surwiwal: menażkę) i smażyć na dużym ogniu (wariant surwiwal: na ognisku) z obu stron aż się zarumieni, po czym smażyć jeszcze z obu stron na małym ogniu (wariant surwiwal: rozżarzonych węglach) około 5-10 minut. Drobno posiekać natkę pietruszki. Skropić cytryną, przełożyć na półmisek (wariant surwiwal: inną menażkę), obłożyć po bokach chrzanem, obsypać posiekaną natką pietruszki. Danie gotowe. Podawać z ziemniakami (wariant surwiwal: chlebem) i surówką warzywną.

Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati

Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi