Składniki:
- Okoń/Karaś (o wadze około 1-2kg)
- 4 dag mąki
- 6 dag tłuszczu roślinnego
- Tarty chrzan
- Natka pietruszki
- Cytryna lub sok z cytryna
- Sól
Przygotowanie:
W przypadku okonia najpierw rybę wypatroszyć, odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem, oskrobać BARDZO ostrym nożem (świetnie też do tego nadaje się tarka). W przypadku karasia wypatroszyć, odciąć głowę i ogon. Rybę posolić i obtoczyć w mące, rozgrzać tłuszcz na patelni (wariant surwiwal: menażce) do około 200-250 stopni. Wrzucić rybę na patelnię (wariant surwiwal: menażkę) i smażyć na dużym ogniu (wariant surwiwal: na ognisku) z obu stron aż się zarumieni, po czym smażyć jeszcze z obu stron na małym ogniu (wariant surwiwal: rozżarzonych węglach) około 5-10 minut. Drobno posiekać natkę pietruszki. Skropić cytryną, przełożyć na półmisek (wariant surwiwal: inną menażkę), obłożyć po bokach chrzanem, obsypać posiekaną natką pietruszki. Danie gotowe. Podawać z ziemniakami (wariant surwiwal: chlebem) i surówką warzywną.
Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati
Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP
2 comments for “Okonie smażone.”