Skład:
- 50dkg makaronu uszka
- 3 szalotki
- 5dkg imbiru
- 4 pomarańcze
- oliwa
- 2 łyżki orzechów pinii
- sól
- cukier
- 200ml kremówki
- 200ml soku z pomarańczy
- mały pęczek mięty
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Imbir zetrzeć na tarce. Szalotki posiekać. Pomarańcze obrać i cząstki oddzielić od wewnętrznej skórki. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Na oliwie zeszklić szalotki, dodać imbir i gałązki mięty(nie listki). Wlać śmietanę i mieszać gotując ,aż trochę odparuje. Wyjąć gałązki a dodać sok .Przyprawić cukrem i ciut solą. W malakserze zmiksować orzeszki, listki mięty i 4 łyżki oliwy. Na talerz wysypać makaron, sos śmietankowy, miętowy, kilka cząstek pomarańczy .