Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nóżki wieprzowe lub golonka w słojach

Składniki:

    • nóżki wieprzowe lub golonka

    Zalewa:

    • 2 litry octu 3%
    • 1 papryka chili
    • 2 łyżki tartego chrzanu
    • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Nóżki starannie oczyścić z resztek włosia, wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, nasolić i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie ponownie nóżki umyć, ułożyć w dużym rondlu, zalać wodą tak aby były zakryte i gotować aż mięso będzie swobodnie oddzielało się od kości. Używając łyżki cedzakowej wyjąć nóżki z wywaru. Wywar zminimalizować przez odparowanie. Przygotować zalewę. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, gotować 5 minut. Smak skorygować solą pieprzem i cukrem. Mięso z nóżek obrać, przełożyć do sterylnych słoi, pozostały z gotowania wywar podzielić równo miedzy słoje i uzupełnić słoje zalewą. Szczelnie zamknąć. Pasteryzować 75 minut. Podawać po minimum 36 godzinach. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *