Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Młoda kapusta z ryżem

Składniki:

  • 3 ½ szkl. ryżu
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ½ szkl. wody
  • 2/3 szkl. wrzątku

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać dokładnie opłukać po czym zalać świeżą wodą i odstawić na 3 godz.
    W między czasie kapustę obrać z twardych liści po czym pokroić ją w kostkę, wówczas smażyć ją na rozgrzanym smalcu ok. 3 min.
    Następnie zalać ją osoloną wodą, doprowadzić do zagotowania  i dodać ryż.
    Ponownie zagotować i trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-12 min.
    Po tym czasie wlać wrzątek i zrobić w ryżu 4 wgłębienia sięgające spodu garnka, nadal gotować pod przykryciem ok. 15 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Wioletta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *