Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Musaka prosto z Grecji

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 450 g chudej mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 300 ml chudego naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka parmezanu

Sposób wykonania:
Bakłażana pokroić w cienkie plastry, które obsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Następnie bakłażany wyjąć z patelni a wrzucić mięso i cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać posiekaną cebulę i czosnek,  smażyć kolejne 5 minut.
Następnie pokrojone pomidorowy w zalewie oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na ogniu około 20 minut.
W między czasie w naczyniu żaroodpornym ułożyć jedną warstwę bakłażana, rozłożyć na nim mięso i przykryć pozostałym bakłażanem.
Na koniec jogurt roztrzepać razem z jajkami, solą oraz pieprzem i wylać na wierzch musaki.
Posypać jeszcze całość starym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *