Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Małże (mule) z czosnkiem i mlekiem kokosowym

Składniki:

    Podstawowe:

    • 2 łyżki oleju arachidowego
    • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
    • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
    • 2 ostre papryczki chili bez pestek
    • 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
    • nać kolendry – jeśli ktoś lubi

    Dodatkowe:

    • 1, 5 kg małży dokładnie wyszorowane
    • 2 łyżki pokrojonego drobno ostryżu
    • kilka listków limonki lub1 łyżeczka otartej z limonki skórki
    • 1 2/3 szklanki mleka kokosowego2 łyżeczki cukru brązowego
    • 1 łyżka sos rybny
    • 2 łyżki soku z limonki


    Sposób przyrządzenia:
    Duży wok mocno rozgrzać, dodać olej arachidowy. Po kolei dodawać wszystkie składniki podstawowe, smażyć 4 minuty intensywnie mieszając. Dodać ostryż, a następnie małże, liście limonki i mleko kokosowe, zwiększyć maksymalnie temperaturę i gotować 4 minuty mieszając aż małże się otworzą. Wymieszać sos rybny z cukrem i sokiem z limonki, dodać do potrawy, wymieszać i podawać.
    Uwaga: Małże surowe których skorupki są otwarte i małże które mimo obróbki cieplnej i intensywnego potrząsania naczyniem lub mieszania pozostają zamknięte są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *