Małże (mule) z czosnkiem i mlekiem kokosowym

4892
com_content.article
(Oddano 458 głosów z średnią 4.57 z 5)
Małże (mule) z czosnkiem i mlekiem kokosowym4.57 out of 5 based on 458 voters.


5cv5

Składniki:


    Podstawowe:

    • 2 łyżki oleju arachidowego
    • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
    • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
    • 2 ostre papryczki chili bez pestek
    • 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
    • nać kolendry – jeśli ktoś lubi

    Dodatkowe:

    • 1, 5 kg małży dokładnie wyszorowane
    • 2 łyżki pokrojonego drobno ostryżu
    • kilka listków limonki lub1 łyżeczka otartej z limonki skórki
    • 1 2/3 szklanki mleka kokosowego2 łyżeczki cukru brązowego
    • 1 łyżka sos rybny
    • 2 łyżki soku z limonki

    Sposób przyrządzenia:
    Duży wok mocno rozgrzać, dodać olej arachidowy. Po kolei dodawać wszystkie składniki podstawowe, smażyć 4 minuty intensywnie mieszając. Dodać ostryż, a następnie małże, liście limonki i mleko kokosowe, zwiększyć maksymalnie temperaturę i gotować 4 minuty mieszając aż małże się otworzą. Wymieszać sos rybny z cukrem i sokiem z limonki, dodać do potrawy, wymieszać i podawać.
    Uwaga: Małże surowe których skorupki są otwarte i małże które mimo obróbki cieplnej i intensywnego potrząsania naczyniem lub mieszania pozostają zamknięte są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi