Marynowane buraki
Marynowane buraki4.47 out of 5 based on 163 voters.
Składniki:
-
700 g buraków
Marynata:
- 1 l wody
- ½ szkl. cukru
- ¼ szkl. soli
- 2 łyżki 10% octu
- cynamon
- 5-8 ziaren pieprzu
- 5-8 goździków
Sposób wykonania:
-
Oczyszczone buraki zblanszwować we wrzątku po czym je obrać i przelać zimną wodą.
Następnie pokroić je w półpltasterki i przełożyć do słoików.
Składniki podane na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą i zalać nią buraki.
Szczelnie zakręcić i pasterzować około 10 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory domowe
- Opublikowano: poniedziałek, 15, marzec 2010 08:01
- Gosia Gąsior
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane