Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewka marynowana na zimę

Składniki:


  • duże marchewki

Marynata:

  • 1 litr wody
  • 3 dkg soli
  • 6 dkg cukru
  • 3 dkg esencji octowej 80%


Sposób przyrządzenia:
Idealna do marynaty byłaby mini marchewka lecz trudno ją kupić z konieczności musimy więc duża marchew rozdrobnić. Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperatur5ze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę kroimy w słupki jak frytki lub w kostkę i układamy w sterylnych słojach. Pora na marynatę. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 minutę. Gorącą marynatą zalać marchew w słojach, szczelnie zamknąć.
Można też przyrządzić marchew z czosnkiem.  Na kilogram marchwi dodajemy 20 dkg czosnku i 1 szklankę oliwy. Wszystkie składniki mieszamy, umieszczamy w słojach i zalewamy gorącą marynatą.
Słoje pasteryzujemy przez 15 – 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *