Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewka duszona z winie z miodem

 

Składniki:

  •  kg marchewki
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  •  ½ szkl. śmietanki
  • 1-2 ząbki czosnku
  •  1 ½ łyżki posiekanych listków estragonu
  •  3 łyżki masła
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka miodu
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Obraną marchewkę pokroić w plasterki, które wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Przesmażyć ją na złoto po czym zalać ją winem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
    W trakcie co jakiś czas przemieszać aby marchewka nie przywarła do spodu patelni.
    Gdy marchewka będzie już prawie miękka dodać do niej miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Zmiksować i doprawić jeszcze do smaku solą oraz posiekanym estragonem.
    Na sam koniec zagęścić całość śmietaną wymieszaną z mąką i chwilę jeszcze podgrzewać na małym ogniu.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *