Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z mlekiem

 

Składniki:

  • 4 szkl. mleka
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • 6 jajek

     

    Ciasto:

  • 2 szkl. maki
  • 2 żółtka
  • ½ szkl. wody
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Składniki podane na ciasto zagnieść ze sobą, rozwałkować i pociąć na makron, który zalać gorącym mlekiem wymieszanym z łyżką cukru i 1 ½ łyżeczką masła.
    Trzymać na ogniu około 10 minut nie przerywając mieszania.
    Miękki makron odstawić do ostygnięcia po czym dodać żółtka, pianę ubitą z białek oraz ½ łyżeczki cynamonu.
    Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *