Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z kapustą włoską

Składniki:

  • ½ kg makaronu
  • 25 dag słoniny
  • 1 cebula
  • ¼ włoskiej kapusty
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanych ziół
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Słoninę pokroić w kostkę i stopić na rozgrzanej patelni, wówczas dodać posiekaną cebulę a gdy stanie się miękka dodać poszatkowaną kapustę.
Całość dokładnie wymieszać i zasmażyć po czym wlać szklankę bulionu i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
Miękkie i odcedzony przełożyć do kapusty.
Całość delikatnie wymieszać i smażyć razem kilka minut.
Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *