Majonez domowy
Majonez domowy5.00 out of 5 based on 3 voters.
Składniki:
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- ½ szkl oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób wykonania:
Jajka zanurzyć we wrzątku na 3 sekundy.
Następnie oddzielić białka od żółtek.
Do żółtek dodać ocet, sól oraz musztardę.
Całość dokładnie utrzeć po czym nie przerywając mieszania wlewać stopniowo olej i mieszać do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Rada: olej oraz jajka powinny przed ucieraniem stać w temperaturze pokojowej około 3 godzin.
- Szczegóły
- Kategoria: Majonezy
- Opublikowano: środa, 05, grudzień 2012 09:13
- Maja Olejnik
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny