Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy w sosie z sherry

Składniki:

  • 20 sprawionych kuropatw
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki oleju
  • mąka pszenna
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1,5 szklanki wody
  • ½ szklanki sherry
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim dokładnie tuszki kuropatw. Obrumienione kuropatwy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać cebulę, sherry, wodę i natkę pietruszki. Naczynie przykryć i dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 2 godziny. W czasie duszenia polewać kuropatwy sosem. Podawać z ryżem, makaronem, surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *