Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy duszone w śmietanie

Składniki:

  • 2 kuropatwy
  • 10 dag słoniny
  • 2 łyżki masła
  • 4 jagody jałowca
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem w środku i na zewnątrz oraz naszpikować kawałkami słoniny.
    Przełożyć do brytfanny, posypać wiórkami masła i obłożyć plasterkami słoniny.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
    Po tym czasie przekroić je na pół i przełożyć do rondla razem z tłuszczem, wlać ½ szkl. wody i trzymać na małym ogniu do miękkości.
    Na sam koniec do sosu dodać sok z cytryny oraz śmietanę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *