Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z fasolą w słodko kwaśnym sosie

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 2 kg rozebrany na małe porcje
  • 1 szklanka czerwonej fasoli konserwowej
  • ¾ szklanki białego octu winnego
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki wody
  • 5 pokrojonych w plasterki ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • anyż, cynamon, oregano – opcjonalnie
  • ¼ szklanki sosu sojowego


Sposób przyrządzenia:

Cukier wymieszać z octem winnym i wodą. W dużym rondlu ułożyć podzielonego na porcję kurczaka, dodać ocet z dodatkami, liść laurowy, gotować 15 minut. Dodać sos sojowy i powoli gotować kolejne 30 minut. Przed końcem gotowania dodać wypłukaną czerwoną fasolę. Powstały sos powinien być gęsty i mieć wyraźny smak. W miarę potrzeby skorygować smak przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *