Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z chili po chińsku

 

Składniki:

 

  • 350 g kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 białko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm laski imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone chili
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić w kostkę po czym dodać do niego białko, mąkę kukurydzianą, sól oraz 1 łyżkę oleju.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie w woku z rozgrzanym oleju przesmażyć posiekany czosnek oraz imbir.
Wówczas dodać kurczaka i smażyć kolejne 3 minuty.
Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, chili, sherry, sos sojowy oraz ocet winny.
Dokładnie wymieszać i smażyć ostanie 3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *