Kurczak wielkanocny
Kurczak wielkanocny4.63 out of 5 based on 130 voters.
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 50 dkg bezpestkowych winogron
- sok z 1 pomarańczy
- 5 łyżek klarowanego masła
- sól, pieprz, papryka, ulubione zioła
Sposób przyrządzenia:
Z umytych winogron wycisnąć sok, a to dlatego że potrzebny nam jest sok z winogron, a nie sok winogronowy który przypomina tylko smakiem winogrona. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na 4 lub 8 porcji, przyprawić, polać sokiem z pomarańczy, wymieszać i na 60 minut odłożyć do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, zrosić stopionym masłem i sokiem z winogron. Piec cały czas polewając resztą soku przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: piątek, 18, listopad 2011 21:31
- Damian Nocoń
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany