Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak wielkanocny

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 50 dkg bezpestkowych winogron
  • sok z 1 pomarańczy
  • 5 łyżek klarowanego masła
  • sól, pieprz, papryka, ulubione zioła


 

Sposób przyrządzenia:
Z umytych winogron wycisnąć sok, a to dlatego że potrzebny nam jest sok z winogron, a nie sok winogronowy który przypomina tylko smakiem winogrona. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na 4 lub 8 porcji, przyprawić, polać sokiem z pomarańczy, wymieszać i na 60 minut odłożyć do lodówki.  W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, zrosić stopionym masłem i sokiem z winogron. Piec cały czas polewając resztą soku przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *