Kurczak w pomidorach na sposób włoski
Kurczak w pomidorach na sposób włoski4.17 out of 5 based on 103 voters.
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 2 łyżki oliwy
- 2 cienko pokrojone cebule
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1/3 szklanki białego wina
- 2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów bez skóry
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 8 lub więcej części. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, usunąć je z rondla za pomocą łyżka cedzakowej, odłożyć. Na pozostałej oliwie szybko obrumienić kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, dodać wino, dusić aż około połowa wina odparuje. Dodać pomidory, zeszkloną cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie. Skorygować smak przyprawami i podawać z dodatkiem bagietki, ziemniaków itp.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: czwartek, 20, listopad 2008 12:08
- Kinga
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany