Kurczak w pomarańczą i rozmarynem
Kurczak w pomarańczą i rozmarynem4.46 out of 5 based on 320 voters.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
-
1 obrana, pokrojona w plastry pomarańcza
Marynata:
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 2/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte o osuszone udka kurczaka umieścić w misce. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nimi mięso, odstawić do lodówki na 12 godzin kilkakrotnie w tym czasie mięso przewracając. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C lub na grillu obracając i smarując marynatą. Podawać udekorowane plastrami pomarańczy i rozmarynem.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: wtorek, 03, sierpień 2010 09:09
- Patrycja Piskorska
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany