Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w ostrym sosie imbirowym

Składniki:

  • 4 podwójne filety z kurczaka
  • 1 słoiczek imbiru w zalewie
  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka, bułka tarta
  • 4 jajka
  • kostka masła

    Sposób przyrządzenia:
    Filety umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Panierować w mące i jajku i tartej bułce, smażyć na złocisty kolor na maśle. Paprykę i pieczarki umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na maśle. Dodać paprykę i jeszcze przez moment dusić, zagęścić z mąką wymieszaną z wodą i włożyć osączony imbir. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku, pod koniec dodać wcześniej przygotowane mięso kurczaka i jeszcze dusić 15 -20 minut. Doskonale smakuje z uprażonym dzikim ryżem.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *