Składniki:
- 4 podwójne filety z kurczaka
- 1 słoiczek imbiru w zalewie
- 2 czerwone papryki
- 1 kg pieczarek
- sól, pieprz do smaku
- mąka, bułka tarta
- 4 jajka
- kostka masła
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Panierować w mące i jajku i tartej bułce, smażyć na złocisty kolor na maśle. Paprykę i pieczarki umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na maśle. Dodać paprykę i jeszcze przez moment dusić, zagęścić z mąką wymieszaną z wodą i włożyć osączony imbir. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku, pod koniec dodać wcześniej przygotowane mięso kurczaka i jeszcze dusić 15 -20 minut. Doskonale smakuje z uprażonym dzikim ryżem.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna