Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w miodzie

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 1/3 szklanki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć,  nasolić i przyprawić pieprzem do smaku. Do naczynia z miodem dodać sok z połowy cytryny, posiekany czosnek, wymieszać. Tak przygotowanym miodem natrzeć kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w odpowiednim naczyniu, polać pozostałym miodem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę i piec przez 1½ godziny, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *