Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w migdałowej skorupce

Składniki:


• kurczak około 1,2 kg
• 2 łyżki mąki
• 5 dag posiekanych migdałów
• 1/3 szklanki bułki tartej
• szklanka białego wytrawnego wina
• szklanka bulionu drobiowego
• ząbek czosnku
• cebula
• porcja szafranu
• liść laurowy
• 4 łyżki oliwy
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• 3 gałązki tymianku
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Natrzeć je solą i pieprzem, oprószyć mąką.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu podgrzać połowę oliwy, zrumienić kurczaka ze wszystkich stron. Dołożyć cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty. Wlać wino i 3/4 szklanki bulionu. Zagotować, włożyć liść laurowy i tymianek.
Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 45 minut. Szafran zalać resztą bulionu. Wsypać migdały, wymieszać dołożyć do kurczaka na 10 minut przed zakończeniem duszenia. Na pozostałej oliwie zrumienić bułkę tartą.
Wsypać natkę pietruszki, wymieszać. Mięso przełożyć na półmisek, polać zrumienioną bułką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *