Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak przepisu Leona

Przez żołądek do serca. Znakomity przepis na chrupiącego, a zarazem soczystego kurczaka przepisu Leona. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kurczaka w całości, czosnku, cytryny i rozmarynu.   
 

Składniki:

  • 1 kurczak w całości 
  • 1 cytryna
  • ½ główki czosnku 
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie z cytryny wycisnąć sok.
    Dodać do niego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
    Wówczas wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać jeszcze tymianek i rozmaryn.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć kurczaka wewnątrz i na zewnątrz.
    Tak przygotowanego odstawić na co najmniej 2 godziny.
    Po tym czasie wstawić kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *