Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po marokańsku

Składniki:

    • 2,5 kg udek lub piersi z kurczaka
    • 30 dkg konserwowanych czarnych oliwek bez pestek
    • 30 dkg konserwowanych zielonych oliwek bez pestek
    • 8 suszonych moreli
    • 20 dkg suszonych śliwek bez pestek
    • ½ szklanki kaparów

    Marynata:

    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • 1 szklanka brązowego cukru
    • ½ szklanki octu winnego
    • ½ szklanki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki suszonego majeranku
    • 6 rozgniecionych ząbków czosnku


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować marynatę. Zmiksować wino, cukier, ocet, oliwę, majeranek i czosnek. W dużym naczyniu szklanym ułożyć porcję mięsa i suszone morele, śliwki, oliwki i kapary, zalać marynatą i odstawić na noc do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. W odpowiednio dużym naczyniu ułożyć kurczaka wraz z marynatą i piec przez około 45 minut. Znakomite zarówno na gorąco jak i na zimno. Gorąco polecam. Oczywiście można przygotować mniejsze porcje.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *