Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak na ostro

Składniki:

  • 1 kurczak/ około 1 ½  kg/
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru, kolendry,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na porcje ,obficie skropić sokiem z cytryny. Każdą porcję obtoczyć w ziołach i przyprawie curry. Wszystko włożyć do foli spożywczej i włożyć do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie kawałki podsmażyć na oliwie na złocisty kolor. Dodać 1 szklankę mocnej herbaty i poddusić na mały ogniu pod przykryciem około godziny. Dobrze smakuje z dodatkiem ryżu lub kaszy kuskus i ulubioną sezonową surówką.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *