Składniki:
- 1 kurczak/ około 1 ½ kg/
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1cebula
- 3-4 ząbki roztartego z solą czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sok z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w słupki. Oliwę wymieszać z roztartym z solą czosnkiem, sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi. Kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku i natrzeć przygotowaną mieszanka. Kurczaka napełnić warzywami. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 3-4 godziny. Włożyć do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni C i piec około godziny. Kiedy kurczak będzie miękki wyjąć z foli i jeszcze przez 15-20 minut zrumienić.