Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z dodatkiem orzechów włoskich

Składniki:

  • 1 kurczak około 2 kg
  • 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sok z cytryny
  • przyprawa typu Vegeta
  • szczypta mielonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku i podzielić na części, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą typu Vegeta. Włożyć do foli spożywczej i odstawić na około 2 godziny.  Mąkę wymieszać z papryką, solą i pieprzem. W naczyniu wymieszać jajka z mlekiem i odrobina soli. Porcje kurczaka maczać w mące, a następnie w jajku i panierować w orzechach. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni C na około 60 minut i zapiec, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w łupkach i posypanymi kminkiem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *