Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak na butelce

Składniki:

  • 1 niewielki kurczak
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz curry, czosnek, oregano – ja daje dużo różnych
  • butelka po piwie napełniona wodą.


Sposób przyrządzenia:

Dzień wcześniej kurczaka umyć natrzeć przyprawami i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia kurczaka nakładamy na butelkę z wodą tak by ujście szyjki było nieosłonięte i woda mogła spokojnie parować. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i ustawiamy 200 stopni w termoobiegu. Opiekamy do czasu aż mięso stanie się miękkie. Nie ma tłuszczu, a  dzięki wodzie parującej z butelki nie jest suche. Zdrowo i smacznie.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *