Składniki:
- 4 pstrągi
- 4 cebule
- 25 dag. rodzynek sułtańskich
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sos chilli
- listki świeżej bazylii
- sól
- papryka słodka
- cukier
- mąka
- olej
Sposób przyrządzenia:
Pstrągi pokroić w dzwonki , przyprawić i usmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoty kolor. Dolać 1i1/2 litra wody i gotować do momentu , aż cebula zmięknie. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy wraz z przyprawami. Pod koniec gotowania dodać wcześniej sparzone rodzynki. Powstały sos zagęścić mąką. Do gorącego sosu dodać parę listków świeżej bazylii i polewać rybę układaną warstwami w salaterce. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad