Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak faszerowany śliwkami i gruszkami

Składniki:

 

  • 1 duży kurczak
  • 15 dkg masła
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 10 dkg suszonych gruszek
  • ½ litra zsiadłego mleka
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól

 

 

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć , osączyć na papierowym ręczniku. Suszone owoce zalać wrzątkiem na kilka minut, osączyć. Owocami i zieloną posiekaną pietruszka napełnić kurczaka . Mocno zaszyć, posolić, natrzeć musztardą. Włożyć do brytfanny i zalać zsiadłym mlekiem. Włożyć do lodówki na 10 godzin. Brytfannę wysmarować masłem i ułożyć w niej wyjętego z marynaty kurczaka. Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Dobrze smakuje na gorąco z sosem z pieczenia lub na zimno z każdym pikantnym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *