Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony z młodymi marchewkami

Składniki:

  • 1 podzielony na porcje kurczak lub 10 podudzi
  • 50 dkg młodych marchewek
  • 15 dkg kiełbasy lub wędzonego boczku
  • ulubione świeże zioła
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Marchewkę obrać, umyć. Wędlinę pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać wędlinę, a gdy ta się lekko zrumieni dodać kurczaka, smażyć 5 minut, marchewki i zioła, podlać wodą, dusić pod przykryciem około 30 minut. Podawać z ziemniakami. Przed podaniem powstały sos można odlać i zagęścić mąką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *