Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 1 kg
- 50 dkg grzybów
- 50 dkg młodych ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- ½ szklanki białego wina
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na małe porcję. Sól i pieprz wymieszać z przeciśniętym przez praskę 3 ząbkami czosnku, dodać 2 łyżki oleju i sok z cytryny i tą pastą natrzeć kurczaka, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Tak przygotowanego kurczaka obtoczyć w mące i obrumienić na mocno nagrzanym oleju. Kurczaka przełożyć do dużego, płaskiego rondla, dodać obraną i pokrojoną cebulę, pozostałe żabki czosnku, liść laurowy, oczyszczone, pokrojone grzyby, obniżyć temperaturę i smażyć powoli, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w grubą kostkę, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzić, poczekać aż odparują. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć na nim blanszowane ziemniaki. Gdy mięso dochodzi, dodać bulion, wino i śmietanę, przyprawić, powoli gotować razem przez 5 minut. Podawać z posypanymi posiekanym koprem pieczonymi ziemniakami i surówka z kiszonej kapusty.
Uwaga: potrawa lubi przywierać.