Kurczak Barbecue
Kurczak Barbecue4.50 out of 5 based on 404 voters.
Składniki:
- 6 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 300 g koncentratu pomidorowego
- ½ dużej cebuli drobno posiekana (okoóo 90 g)
- 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- łyżka sosu Worcestershire (lub jasnego sojowego lub maggi)
- - 1 lub 2 łyżki sosu chilli (opcjonalnie) lub 1/4 łyżeczki proszku chilli
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- /4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 160 ml wody
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Włóż do patelni koncentrat pomidorowy i posiekaną cebulę, duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. dodaj resztę składników sosu i gotuj przez dalsze 10 minut aż zgęstnieje, na końcu dodaj pieprz. Powinno powstać około ½ litra sosu, można go zamrażać, jeśli wszystkiego nie wykorzystamy.
Piersi z kurczaka delikatnie "rozgnieść ręką", posmarować olejem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Piec na rozgrzanym uprzednio grillu przez około 15 minut, co jakiś czas odwracając.
Rozetrzeć sos na piersiach kurczaka i piec aż do momentu, kiedy mięso będzie upieczone. Podawać polane gorącym sosem BBQ.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak z grilla
- Opublikowano: czwartek, 03, luty 2005 00:00
- Administrator
- Karkówka z grilla
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z grilla
- Grillowane ziemniaki
- Warzywa z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla
- Burgery z grilla
- Ryby z grilla
- Marynaty na grilla
- Mieszanki do grilla
- Kiełbaski z grilla
-
Pierś z grilla w jogurtowej marynacie
-
Szaszłyki z piersi kurczaka Marleny
-
Grillowane udka z kurczaka Damiana
-
Udka z kurczaka Franka
-
Wątróbka z kurczaka z grilla
-
Aromatyczne kąski z kurczaka na grilla
-
Filet z kurczaka z pomidorami, bazylią i octem balsamicznym grillowane
-
Kurczak z grilla w przyprawach z pomidorem