Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kulki miesne z papryka

 

Składniki:

 

  • 2 cebule
  • 50dag dojrzałych pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 6 łyżek oleju
  • szklanka rosołu warzywnego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 50dag mielonego mięsa
  • 2 jaja
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić. Pomidory obrane ze skóry pokroić na ćwiartki. Paprykę podzielić na ćwiartki, wydrążyc i pokroić w pasemka.2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i zeszklić połowę posiekanej cebuli. Dodać pokrojoną paprykę,krotko podsmażyć, wlać rosół. Gotować około 5 minut. Dodać pomidory,przyprawić solą,pieprzem,oregano. Dusić 15minut.Czosnek obrać,natkę umyć i drobno posiekać. Rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć resztę cebuli z wyciśniętym czosnkiem, Przestudzić. Mięso wymieszać z podsmażoną cebulą z czosnkiem i połową posiekanej natki. Dodać jajo i tartą bułkę,wyrobić na masę. Doprawić solą,pieprzem i papryką. Z masy uformować małe kulki. Wysmażyć na oleju, Podawać z warzywami.

Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” agap

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *