Składniki:
- 2 cebule
- 50dag dojrzałych pomidorów
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 6 łyżek oleju
- szklanka rosołu warzywnego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 50dag mielonego mięsa
- 2 jaja
- 3 łyżki tartej bułki
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić. Pomidory obrane ze skóry pokroić na ćwiartki. Paprykę podzielić na ćwiartki, wydrążyc i pokroić w pasemka.2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i zeszklić połowę posiekanej cebuli. Dodać pokrojoną paprykę,krotko podsmażyć, wlać rosół. Gotować około 5 minut. Dodać pomidory,przyprawić solą,pieprzem,oregano. Dusić 15minut.Czosnek obrać,natkę umyć i drobno posiekać. Rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć resztę cebuli z wyciśniętym czosnkiem, Przestudzić. Mięso wymieszać z podsmażoną cebulą z czosnkiem i połową posiekanej natki. Dodać jajo i tartą bułkę,wyrobić na masę. Doprawić solą,pieprzem i papryką. Z masy uformować małe kulki. Wysmażyć na oleju, Podawać z warzywami.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” agap