Składniki:
- 50 dag mięsa wołowego z udźca
- 2 łyżki musztardy
- 10 dag grzybów,(mogą być pieczarki)
- 80 g ryżu
- 100 g szynki
- masło
- 20 dag jarzyn (brukselka, zielony groszek, marchew)
- 0,2 l śmietany
- sól , pieprz
Sposób przyrządzenia:
Duży plaster wołowiny zbić młotkiem do mięsa na cienko i posmarować musztardą. Oddzielnie udusić ryż i pokrojone grzyby, wymieszać i rozłożyć na posmarowanym mięsie. Na wierzch położyć plasterki szynki posmarowane masłem. Plaster zwinąć, przewiązać nicią, posolić, włożyć do naczynia z rozgrzanym tłuszczem. Dusić pod przykryciem podlewając gorącą wodą. Do półmiękkiego mięsa dodać brukselkę, zielony groszek pokrojoną w kostkę marchew. Miękkie mięso wyjąć, jarzyny połączyć ze śmietaną i zagotować. Roladę pokroić w plastry i polać sosem jarzynowym.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” agap
1 comment for “Rolada wołowa nadziewana grzybami”